12 darab süti jön ki belőle. De egy férfiasabb adagolásnál jó az 8-nak is.
Hozzávalók:
9 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 14 dkg finomliszt
3 tk. sütőpor
1/2 tk. fahéj
2 ek. natúr kakaópor (Holland vagy Svájci a legjobb)
10 dkg apróra tört csoki
5 dkg aszalt vörösáfonya (apróra vágva)
1 tojás
14 dkg kristálycukor
12,5 dkg margarin vagy 0,8 dl étolaj
1 zacskó vanilincukor
2 dl tej
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeverésesben 160). Egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet (csináltam már csak finomliszttel is), hozzákeverjük a többi száraz hozzávalót (sütőpor, fahéj, kakaópor, csoki, áfonya). Egy másik tálban felverjük a tojást (elég hozzá kézi habverőt használni), majd hozzáadjuk a cukrot, margarint/olajat, vanilincukrot és a tejet. Az így kapott masszába belekeverjük a száraz hozzávalókat. A tésztát muffinsütőbe öntjük (kis papírkosarakba), kb. 20 percig sütjük, utána 5-10 percig hűlni hagyjuk.
Tipp : Érdemesebb kissebb pogácsákat alakítani (púpozott evőkanál tészta). A nagyobb adagok alja a gázüzemű sütőkben sajnos könnyen meg ég. Az elektromos sütőkkel nincs probléma, de akkor csak a felső fűtőszálat üzemeltessük, hogy ne alulról kapja a hőt. És ha a teteje már jó akkor az alja se lesz égett.
Tipp : Lehet kapni teflonos öntőformákat, amibe aztán ki is lehet sütni. Egyszer megpróbáltam házilag papírt hajtogatni, .....grrrr..... csak felidegesítettem magam vele.