Salátaköretnek mindenfajta szárazabb húshoz nagyon jó (különösen grillcsirkéhez), de magában is fogyasztható vacsorára, néhány szelet pirított kenyérrel.
Hozzávalók:
20 dkg ementáli (Pannónia) sajt,
2 savanykás ízu alma,
1 fürt szolo,
5 dkg durvára vágott dióbél,
1 1/2 dl majonéz,
2 dl tejföl,
3 evokanál száraz fehér bor,
1 teáskanál mustár,
1 mokkáskanál porcukor,
1 csapott mokkáskanál törött bors,
1 fej vöröshagyma (vagy 1 csokor zöldhagyma),
ízlés szerint só.
Eloször is a mártást készítjük el. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral, a borral, a sóval és a borssal, majd kevés cukorral fűszerezzük. Az almákat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Kicsumázzuk, és vékony szeletkékre vágva, azonnal beleforgatjuk a mártásba, hogy ne barnuljanak meg. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra metéljük, és a karikákat szétszedjük. Megsózzuk (de nem besózzuk), majd jól összekeverjük. 15 percig hagyjuk állni. A diót a salátához keverjük. A szölőt megmossuk, leszemezzük, és ugyancsak hozzáadjuk a salátához. A sajtot vékony csíkokra vágjuk, és jól összekeverjük a többi hozzávalóval. Végül beleforgatjuk a sós hagymát is, levével együtt. A tálat szorosan befedjük, nehogy a hagyma erős illata elárassza a hűtőszekrényt. Legalább fél napig érleljük.